Nie byłbym sobą gdybym nie dodał swoich przemyśleń w tym temacie. Oddawanie głosów na osoby, które darzy się sympatią towarzyszyło temu plebiscytowi od zawsze i tego chyba nie da się zmienić. Każdy ma prawo oczywiście oddać głos na kogo chce i każdy ma swoje indywidualne kryteria oceny. Odnoszę niestety wrażenie, że niektórzy głosujący sugerują się propozycjami innych nie przeglądając tak naprawdę wszystkich kolekcji... Ciekawym aspektem są bez wątpienia ilustrowane zbiorcze podsumowania roku. Zapoczątkowałem ten pomysł w roku 2010 jeszcze na starym forum. Od tego czasu też wnikliwie analizuję wyniki konkursów na kolekcje roku. Widać wyraźnie, że osoby które w pewien sposób chwalą się swoimi zdobyczami dodatkowo pod koniec roku, zajmują później wysokie lokaty w głosowaniach. Powiem szczerze, że gdyby nie moja wrzutka z 3 stycznia podsumowująca rok, połowa głosów jakie otrzymałem zapewne trafiłaby do kogoś innego... smutne to ale prawdziwe.
Ale dość już tego biadolenia. Pora na moją ocenę roku 2014 na forum. Powtarzam NA FORUM, bo tylko kolekcje pokazane tutaj biorę pod uwagę przy ocenie. W przeciwnym razie podium za każdym razem mogłoby (wręcz chyba powinno) wyglądać podobnie: Pippen, Rysiek, Zo. Kolejność alfabetyczna
Miejsce 5. BRZÓZKA - Obiektywnie. Bez podlizywania się, próby pojednania czy podziękowania za głos na moją kolekcję. Mimo prób sprzedania kart Gortata, mimo tego że się obraziłeś i przestałeś uczestniczyć w zlotach, uważam ten rok za bardzo udany w Twoim wykonaniu. Doceniam mocne pozycje jakie dodałeś do swoich starych setów (co widać choćby w Twoich Top10), sporo świetnych Gortatów, no i piękny set Immaculate Auto Patch!
Miejsce 4. ANSWER81 - Szacun Daniel przede wszystkim za to, że co sobotę raczysz nas nowościami. Zawsze to powtarzam, Twoją kolekcję traktuję jak bliźniaczą do mojej. Mimo, iż może jesteś nieco z tyłu jeśli chodzi o ilość kart to jakość... hmmm. Konsekwentnie dodawałeś w tym roku stare inserty i parallele,do tego autosy, patche, balle... było tam wszystko co lubię i cenię!
Miejsce 3. GOOFY - był to bardzo trudny wybór, ale... Miałeś chyba najlepszy rok w swojej karcianej historii. Stare inserty Rodmana wgniatały mnie w fotel. Duża ilość konkretnych autografów Worma, Logoman Benka, łany... coś niesamowitego!
Miejsce 2. NABOGATO - Trzymając się nomenklatury NBA w tamtym roku byłeś bezsprzecznie ROY! Teraz bez wątpienia mogę Cię nazwać MIP. Najbardziej dynamicznie rozwijająca się kolekcja na forum w ostatnim czasie. Rzadko się zdarza by zmiany w kolekcji tak pozytywnie wpływały na dalszy jej obraz. Rezygnacja z Fourniera i Lawsona była z pewnością trudna, ale właściwa. Notorycznie zdobywane nietuzinkowe karty Farieda, piękne sety autografów + multi patche i jersey z nowych serii Immaculate... to jest TO!!! Wniosłeś niesamowitą jakość do tego tematu, pokazujesz że serie od Panini też mogą być spektakularne i piękne! Tak trzymaj, a za rok...
Miejsce 1. JAY JAY - swoją kolekcję Rękawicy wyniosłeś w tym roku na wyżyny. Jestem pełen podziwu dla regularnie zdobywanych perełek ze starych serii. Gdy dołożyć do tego jeszcze Kempa i Benka (nieco zaniedbanych w 2014

) to mamy MVP!!!
Było wiele ciekawych kolekcji do ocenienia. Mam nadzieję, że nikt się nie obrazi, że go tu nie ma. starałem się być obiektywny.
Chciałbym jeszcze tylko wyróżnić dwie kolekcje:
PRZEMEKJ - za konsekwentne uzupełnianie braków i piękne okazy w kolekcji Finleya. Gdyby nie mały przestój pod koniec roku to chyba byłbyś w moim Top5.
BEQUI - tak trochę po cichu, bez większych emocji, zdobyłeś w tym roku naprawdę solidną dawkę potężnych kart AU i GU! Wprawdzie playerzy może nie z najwyższej półki, ale szacun bo Twoja kolekcja rozwija się bardzo prężnie! Oby tak dalej.
pozdrawiam wszystkich i zachęcam do oddawania swoich głosów, zostały jeszcze tylko 2 dni!
Ball: 9 (1 Ball/Jersey)
Floor: 31 (2 Floor/Jersey)
Jersey: 534 (Shorts, Warm-ups)
Patch: 58 (8 Patch/Jersey)
Shoe: 1Last update 16.11.2018